پنج شنبه , آذر ۲۲ ۱۳۹۷

سوالی دارید؟ پشتیبانی سایت در تلگرام

خانه / مقالات / کلر، کلرید، نقش کلر یا کلرید در بدن

کلر، کلرید، نقش کلر یا کلرید در بدن

 

🔰آشنایی با کلرید  (CL-)

 

کلر، کلرید، نقش کلر یا کلرید در بدن

 

🔹مجموع سدیم بدن این فرد ،حدود ۴،۲۰۰ میلی مول (~ ۱۰۰ گرم) است .

🔹۴۰ درصد  کلر این فرد ، در استخوان ها یافت می شود و ۶۰ درصد آن در داخل و خارج سلول ها وجود دارد (۱) .

🔹 مجموع میانگین کلرید بدن ۲۳۱۰ میلی مول (~ ۸۲ گرم)، که ۷۰٪  آن در توزیع مایع خارج سلولی و باقی مانده در بافت همبند کلاژن  یافت می شود

✅در واقع کلر یکی از الکترولیت های مهم بدن است.الکترولیت ها برای انجام پالس های  عصبی و عملکرد عضلات ضروری هستند.

✅ در تصفیه آب ،کلر برای تمیز کردن به آب اضافه می شود که مانع از انتقال بیماری های عفونی مانند هپاتیت و تیفو می شود.

✅کلر در آب جوش تبخیر می شود، بنابراین طعم آن بهبود می یابد.

✅افزایش بیش از حد کلر در ارگانیسم  بدن نادر است، زیرا تقریبا به طور کامل در ادرار و عرق دفع می شود.

 

 

چرا بدن نیاز به کلر دارد؟

 

🔰مقدار نیاز روزانه بدن به کلر

👧کودکان : ۳۰۰-۸۰۰ میلی گرم.

👨‍💼نوجوانان: ۱۱۰۰-۲۳۰۰ میلی گرم.

👨بزرگسالان ۲۳۰۰ میلی گرم

نیاز روزانه بدن به کلر   با دریافت نمک و سایر مواد غذایی رضایت بخش است.

🔰نقش کلر در بدن

✅جزء اصلی آب معدنی می باشد.

✅کلر به طور فعال در تنظیم و حفظ تعادل آب و نمک بدن دخالت دارد.

✅برای عملکرد سالم اعصاب و عضلات ضروری است.

✅کلر برای از بین بردن سموم و دی اکسید کربن موجود در بدن کمک می کند.

✅کلر به  کاهش چربی کبد کمک می کند.

✅کلر برای عملکرد مغز سالم ضروری است.

✅کلر به  وضعیت گلبول های قرمز  نظارت می کند،  و در تشکیل پلاسمای خون دخالت دارد.

🔆خلاصه :

🔷 کلر مانند سدیم،  روی فعالیت عصبی و عملکرد عضله تأثیر می گذارد.

 🔷کلر در درجه اول همراه با سدیم در نمک معمولی یافت می شود، در غیر این صورت به عنوان کلرید سدیم شناخته می شود و در اکثر غذاها مصرف وجود دارد.

🔷کلر، به شکل اسید هیدروکلریک، جزء اصلی شیره  معده است که به نوبه خود در  هضم و جذب مواد مغذی ضروری غذا ، نقش دارد.

🔷کلر کاتالیزور ی در تولید هورمون های غدد مختلف است.

🔷کلر مانع ایجاد چربی بیش از حد در بافتها می شود.

🔷کلر ،عملکرد مناسب ماهیچه ها را حفظ می کند.

🔷جذب  سدیم در روده کوچک نقش مهمی در جذب کلرید،اسید آمینه ، گلوکز و آب دارد.

مکانیسم های مشابه در جذب این مواد مغذی پس از آن که از کلیه ها از طریق خون فیلتر شده اند، دخیل هستند. کلر، به شکل اسید هیدروکلریک (HCl)، همچنین جزء مهمی از آب معدنی است که  در هضم و جذب بسیاری از مواد مغذی نقش (۵) کمکیدارد.

🔰منابع کلر :

منبع اصلی کلر عبارتند از:

🔹نمک

🔹چغندر

🔹غلات

🔹حبوبات

🔹سبزیجات

🔹میوه ها

🔹گوشت

🔹تخم مرغ

🔹غذاهای دریایی غنی از کلر هستند، به ویژه ماهی های آب شیرین (کپلین، ماهی خال مخالی، هیک، کپور، ماهی قزل آلا، ماهی تن، ماهی قزل آلا)

 

📛افزایش بیش از حد کلر در بدن :

در نتیجه مصرف برخی داروها و یا مصرف بیش از حد مواد غذایی حاوی کلر ،افزایش کلر در بدن سبب این موارد می شود :

❌فشار خون بالا

❌درد در قفسه سینه و سر

❌سرفه خشک

❌اختلال نعوظ

❌درد شدید در چشم ها

❌لکنت زبان

❌اضطراب

❌در موارد شدید پنومونی (همراه با تب) و ادم ریوی سمی ایجاد  میشود.

 

 

 📛کمبود کلر در بدن :

 

این اتفاق نادر است . اما در مواردی مثل :

⭕اختلالات گوارشی

⭕اسهال

⭕استفراغ

⭕ساکشن محتویات معده

⭕اسیدوز متابولیک

⭕اسیدوز تنفسی مزمن

⭕بیماری های کلیوی

⭕تعریق فراوان در ورزشکاران  و نوزادان و کودکان

ممکن است بدن با کمبود کلر مواجه شود.

🔸عوارض کمبود :

❌خواب آلودگی

❌ضعف عضلانی

❌از دست دادن اشتها

❌از دست دادن حافظه

❌شکی دهان

❌یزش مو

❌خرابی دندان ها

 

 

 

منابع

۱٫ Preuss HG، Clouatre DL. سدیم، کلرید و پتاسیم. در: Erdman JWJ، Macdonald IA، Zeisel SH، eds. دانش موجود در تغذیه ۱۰ هفتم اد. جان ویل و پسران؛۲۰۱۲: ۴۷۵-۴۹۲٫

۲٫ Clausen T. Quantification از پمپ های Na +، K + و میزان حمل و نقل آنها در عضلات اسکلتی: اهمیت عملکردی. J Gen Physiol. ۲۰۱۳؛ ۱۴۲ (۴): ۳۲۷-۳۴۵٫  (PubMed)

۳٫ Larsen BR، Stoica A، MacAulay N. مدیریت عصب مغزی خارج از سلول K (+) در فعالیت های عصبی: نقش فیزیولوژیک از ایزوفرم های زیر واحد Na (+) / K (+) – ATPase. جبهه فیزیول ۲۰۱۶؛ ۷: ۱۴۱٫  (PubMed)

۴٫ Shattock MJ، Ottolia M، Bers DM و همکاران. Na + / Ca2 + و Na + / K + -ATPase در قلب. ج فیزیول ۲۰۱۵؛ ۵۹۳ (۶): ۱۳۶۱-۱۳۸۲٫  (PubMed)

۵٫ Sullivan S، Alpers D، Klein S. فیزیولوژی تغذیه از دستگاه صفراوی. در: راس AC، Caballero B، Cousins ​​RJ، Tucker KL، Ziegler TR، eds. تغذیه مدرن در بهداشت و بیماری. ۱۱ هفتم اد. لیپینکات ویلیامز و ویلکینز؛۲۰۱۴: ۵۴۰-۵۷۳٫

۶٫ Bailey JL، Sands JM، Franch HA. آب، الکترولیت ها و متابولیسم پایه اسید. در: راس AC، Caballero B، Cousins ​​RJ، Tucker KL، Ziegler TR، eds. تغذیه مدرن در بهداشت و بیماری. ۱۱ هفتم اد. لیپینکات ویلیامز و ویلکینز؛ ۲۰۱۴: ۱۰۲-۱۳۲٫

۷٫ Kopple JD. تغذیه، رژیم غذایی و کلیه. در: راس AC، Caballero B، Cousins ​​RJ، Tucker KL، Ziegler TR، eds. تغذیه مدرن در بهداشت و بیماری. ۱۱ هفتم اد.لیپینکات ویلیامز و ویلکینز؛ ۲۰۱۴: ۱۳۳۰-۱۳۷۱٫

۸٫ Kortenoeven ML، Pedersen NB، Rosenbak LL، Fenton RA. تنظیم وازوپرسین حمل و نقل سدیم در نفرون دیاستال و جمع آوری کانال. Am J Physiol کلیه فیزیول. ۲۰۱۵؛ ۳۰۹ (۴): F280-299.  (PubMed)

۹٫ Rayner B، Ramesar R. اهمیت G-protein-coupled receptor kinase 4 (GRK4) در پاتوژنز حساسیت نمک، فشار خون بالا حساس به نمک و پاسخ به درمان ضد فشار خون. Int J Mol Sci. ۲۰۱۵؛ ۱۶ (۳): ۵۷۴۱-۵۷۴۹٫ (PubMed)

۱۰٫ Mohan S، Gu S، Parikh A، Radhakrishnan J. شيوع هيپوناترمي و ارتباط مرگ و مير: نتايج حاصل از NHANES. ام ج مد. ۲۰۱۳؛ ۱۲۶ (۱۲): ۱۱۲۷-۱۱۳۷٫  (PubMed)

درباره ی ساناز دشتی

کارشناس پرستاری ، مربی بدنسازی و تغذیه

همچنین ببینید

رژیم غذایی و یبوست، راهکار های درمان یبوست در رژیم غذایی

رژیم غذایی و یبوست، راهکار های درمان یبوست در رژیم غذایی

 🍽 رژیم غذایی برای پیشگیری از یبوست 🔅رژیم غذایی می تواند یک علت اصلی یبوست …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده + پانزده =