سوالی دارید؟ پشتیبانی سایت در تلگرام

خانه / ویتامین ها و مواد معدنی / ویتامینB3، ویتامین ب ۳، Niacin

ویتامینB3، ویتامین ب ۳، Niacin

بازدیدها: 13

ویتامین B3 – نیاسین

ویتامین B3 یا نیاسین یکی از ویتامین‌های محلول در آب است. در واقع نیاسین واژه‌ای عمومی است که بر دو شکل ویتامین یعنی نیکوتین‌آمید و نیکوتینیک‌اسید اطلاق می‌شود. از سال ۱۸۶۷ (۱۲۴۶ش) اسیدنیکوتینیک برای شیمیدان‌ها شناخته شده بود.

ویتامین B3 یا نیاسین برای اولین بار توسط پژوهشگرانی که بروی بیماری پلاگر و رابطه آن با تغذیه تحقیق می کردند کشف شد. محققان پزشکی آن زمان دریافتند که بیماری پلاگر در بین مردمی که بخش اصلی رژیم غذایی آن ها ذرت بوده شایع است و توانستند این بیماری را با تجویز مشتقی از ویتامین B3(نیاسین) به نام اسید نیکوتینیک درمان کنند.

نقش و عملکرد نیاسین(ویتامین B3) در بدن انسان:

ویتامین B3 با کمک سایر ویتامین های گروه ب برای متابولیزم پروتئین ها، چربی ها، کربوهیدرات ها و تبدیل آن ها به انرژی بدن را یاری می کنند. نیاسین این نقش را با فعال کردن دو آنزیم به نام های NAD و NADPH انجام می دهد. از آنزیم NAD برای تجزیه قند و اکسیداسیون اسیدهای چرب و تبدیل آن ها به انرژی در بدن استفاده می شود.

آنزیم NADPH نیز نقش مهمی در متابولیزم فولات(فرمی از اسید فولیک)، تولید کلسترول و هورمون های استروئیدی که وظیفه مهمی در تولید انرژی دارند ایفا می کند.

بدن به نیاسین برای فعالیت ذهن و حافظه، تولید آنزیم های گوارشی، هضم و جذب مواد غذایی، حفظ سلامت پوست نیاز دارد.

ویتامین B3 به بدن در دفع مواد سمی و شیمیایی نیز کمک می کند و همچنین در تولید هورمون های جنسی که توسط غدد فوق کلیویترشح می شوند نقش مهمی ایفا می نماید.

بر خلاف سایر ویتامین های گروه ب بدن انسان قادر به ساختن ویتامین B3 می باشد و این کار را با تبدیل اسید آمینه تریپتوفان به نیاسین با کمک ویتامین B6 انجام می دهد.

نیاسین و رابطه آن با کلسترول: ویتامین B3 سبب کاهش میزان کلسترول بد(LDL) و افزایش کلسترول خوب(HDL) و بهبود خون رسانی به قلب می گردد، بسیاری از پزشکان برای کاهش میزان کلسترول در بیماران از مکمل های غذایی نیاسین به جای داروهای شیمیایی استفاده می کنند.

علائم کمبود ویتامین B3:

کمبود شدید و مزمن ویتامین B3 منجر به بیماری پلاگر می شود که البته امروزه با توجه به نوع تغذیه مردم به ندرت شاهد آن هستیم مگر در مناطقی مانند آفریقا و کشورهای بسیار فقیر که تغذیه مردم زیر استاندارد جهانی است، در بیماری پلاگر عضلات بدن ضعیف و به شدت تحلیل می روند، پوست تخریب و مشکلات گوارش و عصبی جدی بروز می کنند و اگر درمان درستی صورت نگیرد می تواند سبب مرگ گردد.

علائم اولیه و مشکلات مرتبط با کمبود نیاسین در بدن عبارتند از:

مشکلات متابولیکی: ضعف عضلات، کاهش انرژی بدن، از دست دادن وزن، عدم تحمل سرما، افزایش کلسترول بد

مشکلات سیستم اعصاب مرکزی: بی قراری، سرگیجه، سر درد و افسردگی

مشکلات دستگاه گوارش: بی اشتهایی، سو هاضمه، سوزش دهان گلو و مری، درد در شکم، تهوع و اسهال

مشکلات پوستی: التهاب و خارش پوست، اگزما و خشکی بیش از حد پوست

نیاز بدن به ویتامین B3(نیاسین):

افراد بزرگسال(۱۹+ سال) ۱۶ الی ۲۰ میلیگرم نیاسین در روز نیاز دارند و نیازی به افزایش دوز مصرفی در زنان باردار و شیرده نمی باشد.

کودکان ۱ تا ۳ سال به ۶ میلیگرم، ۴ تا ۸ سال ۸، ۹ تا ۱۳ سال ۱۲ و ۱۴ الی ۱۸ سال ۱۶ میلیگرم ویتامین B3 در روز احتیاج دارند.

منابع غذایی نیاسین(ویتامین B3)

از بهترین منابع غذایی حاوی ویتامین B3 می توان به انواع ماهی به بویژه قزل آلا و ساردین، تخم مرغ، سبزیجات تازه، کلم بروکلی، گوجه فرنگی، هویج، سیب زمینی شیرین، آووکادو، مغزها مانند بادام، پسته، گردو، غلات با سبوس کامل، حبوبات و قارچ اشاره کرد.

مکمل های غذایی ویتامین B3

بسیاری از پزشکان مکمل های غذایی نیاسین را برای کمک به بهبود خواب، کاهش کلسترول، کاهش غلظت خون، کاهش میزان پلاکت ها، کمک به درمان دیابت نوع ۲ و سایر بیماری ها تجویز می کنند.

دوزهای بالای ویتامین B3 می تواند سبب آسیب به کبد، واکنش های پوستی و سایر عوارض گردد به همین جهت بدون نظر و تشخیص پزشک نباید از مکمل های غذایی نیاسین در دوزهای بالا و بیشتر از نیاز روزانه استفاده کنید.

ویتامین B3 جز ترکیب قرص های ب کمپلکس نیز می باشد و اصولا نیازی به مصرف مکمل نیاسین به طور جداگانه نمی باشد.

در آمریکای لاتین قوت غالب سرخپوستان ذرت بود آنها برای تهیه غذا ابتدا ذرت را در آب آهک می خیساندند و با این کار ویتامینB3 موجود در آن را آزاد می کردند ، بدون اینکه دقیقا بدانند با این کار از ابتلا به پلاگر پیشگیری می کنند . در بررسی های اپیدمیولوژیک آتی دیده شد در مناطقی که از آرد تصفیه شده خصوصا آرد ذرت استفاده می کردند ، بیشترین میزان ابتلا به این بیماری دیده شده است .

برای کشف این ویتامین تحقیقات بسیاری خصوصا بر روی سگها صورت گرفت و حتی در انجام یک بررسی برای مدتی به زندانیان یک زندان غذایی دادند که از ویتامینB3فقیر بود ، همه آنها به پلاگر مبتلا شدند و با دادنB3 علائم پلاگر درآنها برطرف شد .
ویتامینB3 چه نقشهایی در بدن دارد ؟

-این ویتامین در ساختمان ماده ای در بدن شرکت می کند که بسیاری از اعمال حیاتی، سوخت و سازها و تبادلات الکترونی توسط آن صورت می گیرد .

-این ویتامین موجب انبساط عروق می شود از اینرو مصرف میزان کافی و حتی بیش از نیازآن در مبتلایان به فشار خون بسیار مفید است .

-از اثرات این ویتامین کاهش کلسترول خون است . مصرف آن در افراد مبتلا به چربی خون بالا بسیار درکاهش میزان کلسترول مؤثراست .

میزان مورد نیاز بدن یک فرد نرمال از این ویتامین ، ۱۸ میکرو گرمدر روز است .

کمبود ویتامینB3 چگونه است ؟

در صورتیکه این ویتامین کمتر از حد مورد نیاز مصرف شود ، بدن در مدت کوتاهی به کمبود آن مبتلا می گردد . عوارض اولیه ،ضعف عضلانی،کم اشتهایی،سوء هاضمه وعوارض پوستی است بروز حتی یکی از این عوارض می تواند نشانه کمبودB3 باشد . در صورتیکه کمبود این ویتامین ادامه یابد ، فرد مبتلا به بیماری پلاگر می شود که علائم آن اسهال،اختلالات روحی ،خشکی و پوسته شدن پوست بدن در مناطقی که در معرض نور خورشید هستند ،ورم کردن زبان و در نهایت مرگ است .
B3 در کدام مواد غذایی موجود است ؟

نیاسین درتعداد زیادی ازمواد غذایی موجود است . در بعضی از مواد به صورت ترکیب وجود دارد که درحین پخت آزاد می شود و دراقلام مواد غذایی حاوی پروتئین ، مواد اولیه را تولید می کند .

کنسرو ماهی تند دارای مقدارقابل توجهیB3 است ، همچنین این ویتامین درنان ،سیب زمینی ،ذرت،گوشت گاو و در میوه ها و سبزی ها درگیلاس ،هلو وهویج موجود است .

در صورتیکه شما در روز ۴ تا ۵ کف دست نان و غذای تهیه شده با گوشت ( حداقل ۱۰۰ گرم ) و سیب زمینی پخته ( با پوست ) و ۱ یا ۲ عدد میوه مثل گیلاس و هلو مصرف کنید میزان نیاز شما از ویتامینB3 برآورده می شود .

ضمنا ذرت بو داده نیز یک خوراکی کم کالری و دارای میزان مناسبیB3 است که می توانید در میان وعدها مصرف کنید .

 

(Visited 21 times, 1 visits today)

درباره ی داود طاوسی

مربی و تئورسین بدنسازی مشاور تغذیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *