سوالی دارید؟ پشتیبانی سایت در تلگرام

خانه / ویتامین ها و مواد معدنی / نقش فسفر در بدن ، منابع حاوی فسفر ، نقش فسفر در استخوان و دندان

نقش فسفر در بدن ، منابع حاوی فسفر ، نقش فسفر در استخوان و دندان

بازدیدها: 34

عملکرد اصلی فسفر در بدن چیست؟

نقش فسفر در بدن ، منابع حاوی فسفر ، نقش فسفر در استخوان و دندان
✅فسفر دومین ماده معدنی فراوان در بدن است که بعد از کلسیم قرار دارد.
✅فسفر به عنوان  جزئی از DNA و RNA ، در ذخیره و انتقال مواد ژنتیکی دخیل است.
✅فسفر در سلامت مغز نقش مهمی دارد، و به سلول های مغز کمک می کند و عملکرد گيرنده های عصبی تاثیر می گذارد.
 ✅ فسفر در روده کوچک جذب شده و در استخوان ذخیره می شود.
 ✅فسفر بیش از حد توسط کلیه دفع می شود.
 ✅از آنجا که فسفر در بسیاری از غذاهاوجود دارد ، کمبود آن نادر است.
✅ فسفر به عنوان یک جزء از DNA و RNA نیز در ذخیره و انتقال مواد ژنتیکی دخیل است.

✅فسفریکی از مواد معدنی ضروری است که بیشتر برای رشد و ترمیم سلول هها و بافت های بدن استفاده می شود.

✅طبق گزارش مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، تمام سلولهای بدن حاوی فسفر هستند،  ۸۵ درصد فسفر در استخوان ها و دندان ها یافت می شود، وبقیه ان در بافت های نرم بدن است.

✅فسفر  همراه  کلسیم، استحکام و قدرت را فراهم می کند.

✅فسفر برای انواع فرآیندهای بیوشیمیایی مانند:

🔹 تولید انرژی

🔹تنظیم pH  مورد نیاز است.

 

 

🔰تولید انرژی

فسفر معمولا در بدن به عنوان فسفات یافت می شود. فسفات ها در تولید انرژی به عنوان اجزای ATP یا آدنوزین تری فسفات نقش مهمی ایفا می کنند.

ATP  برای سوختن بسیاری از توابع بدن مورد استفاده قرار می گیرد. به طور ساختاری، ATP شامل آدنوزین، یک ترکیب ارگانیک و سه مولکول فسفات است. هنگامی که اتصال بین فسفات و آدنوزین قطع می شود، انرژی آزاد می شود و سپس فعالیت سلولی را از بین می برد.

به گفته نویسندگان “تغذیه”، انرژی آزاد شده از ATP به سرعت مورد استفاده قرار می گیرد، بنابراین بدن فقط  مقدار کمی از آن را در هر زمان دارد.

🔰سنتز پروتئین

فسفر جزء اسید دز اکسید ریبونوکلئیک، یا DNA و ریبونوکلئیک اسید یا RNA است، مولکول های طولانی که اطلاعات ژنتیکی را که برای پروتئین استفاده می شود، راحمل می کند.

سنتز در هسته سلولی آغاز می شود، جایی که بخش DNA به عنوان یک الگو برای تولید RNA خدمت می کند. سپس RNA دستورالعمل های خاصی را برای ساخت پروتئین های بدن مورد نیاز به ریبوزوم ها، که پروتئینی تشکیل شده از اسیدهای آمینه است، حمل می کند.

🍃بدون فسفر کافی، تولید پروتئین بدن کاهش می یابد، که در نهایت در سلامت کلی تاثیر می گذارد.

🍃فسفر در تولید پروتئین دخیل است . بدن انسان فقط با پروتئین  قادر است خود را  بازسازی کند.

🍃این ویژگی  برای بدنسازان بسیار مهم است ، و  باید فسفر را در رژیم غذایی به اندازه کافی دریافت کنند تا اطمینان حاصل شود که عضلات به طور صحیح ترمیم می شوند.

🍃 یکی دیگر از عوامل مهم برای بدنسازان تبدیل پروتئین ،چربی و کربوهیدرات های تامین شده از مواد غذایی، به انرژی است، فسفر  در تبدیل آنها به انرژی ، و استفاده  از آنها ، به بدن کمک میکند.

 

🔰عملکردهای ثانویه فسفر

🔹فسفر  به عنوان یک بافر عمل می کند و برای حفظ PH طبیعی خون، اسیدها را خنثی می کند.

🔹فسفر در بسیاری از آنزیم ها و هورمون ها ، به عنوان یک جزء ساختاری وجود دارد.

🔹عملکردمناسب هموگلوبین،  به عنوان پروتئین مهم انتقال اکسیژن در جریان خون،  به فسفر موجود در ساختار آن بستگی دارد.

 

🔰منابع حاوی فسفر

منابع غذایی خوب فسفر عبارتند از  غذاهای پروتئینی مانند:

🔹گوشت

🔹ماهی

🔹تخم مرغ

🔹شیر

🔹ماست

🔹پنیر

🔹آجیل

🔹حبوبات

🔹نخود فرنگی

🔹لوبیا

🔹غلات

🔹برنج قهوه ای

🔹نوشیدنی های گازدار(حاوی مقدار چشمگیری از فسفر هستند)

⭕ در بدن ،جذب فسفری که از منابع  حیوانی تامین میشود راحت تر از فسفری است که از منابع گیاهی تامین میشود.

گوردون وردلو و آن اسمیت در کتاب “تغذیه معاصر” گزارش می دهند که بین ۲۰ تا ۳۰ درصد فسفر رژیم غذایی از مواد افزودنی غذایی موجود در غذاهای فرآوری شده تهیه می شود.

🔰میزان مجاز مصرف فسفر

توصیه موسسه پزشکی رژیم غذایی برای بزرگسالان :

۷۰۰ میلی گرم تا ۴ گرم در روز است.

البته بیشتر  توصیه شده مصرف  فسفر ۱۰۰۰ میلی گرم در روز باشد.

میانگین مصرف روزانه در ایالات متحده ۱۰۲۴ میلی گرم برای زنان و ۱۴۹۵ میلی گرم برای مردان است

⚠ مصرف بیش از حد آن خطرناک است.

 

⚠احتیاط

 فسفر در انواع مختلف مواد غذایی یافت می شود، و کمبود آن به جز در بیماری هایی که بر جذب تاثیر می گذارند، مانند: دیابت یا بیماری کرون، نادر است.

کمبود فسفر در کودکان،  بر رشد طبیعی استخوان و دندان تاثیر منفی میگذارد.

🔰نقش فسفر در استخوان و دندان

✅فسفر و کلسیم برای ایجاد استخوان ها و دندان های قوی باهم  کار می کند. این دو ماده معدنی برای تشکیل کلسیم فسفات، در استخوان ترکیب می شوند.

✅مصرف کافی فسفر و کلسیم در دوران بارداری ، کودکی و بلوغ ضروری است.

⚠در زنان بالغ، در طول حاملگی ، شیردهی و بعد از یائسگی، هنگامی که اثر محافظتی استروژن بر روی استخوان کاهش می یابد و توده استخوانی کاهش می یابد، نیاز به فسفر افزایش می یابد.

⚠رعایت تعادل بین فسفر و کلسیم در رژیم غذایی مهم است. اگر میزان فسفر بیشتر از کلسیم باشد، ممکن است منجر به پوکی استخوان و ایجاد مشکلاتی در دندان ها شود.

منابع

(Visited 62 times, 1 visits today)

درباره ی داود طاوسی

مربی و تئورسین بدنسازی مشاور تغذیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *