سوالی دارید؟ پشتیبانی سایت در تلگرام

خانه / تندرستی / تناسب اندام / اختلالات تغذیه ای چیست و چه تاثیری بر سلامت و عملکرد ورزشکار دارد؟

اختلالات تغذیه ای چیست و چه تاثیری بر سلامت و عملکرد ورزشکار دارد؟

بازدیدها: 125

🔰اختلالات تغذیه ای چیست و چه تاثیری بر سلامت و عملکرد ورزشکار دارد؟

 

بسیاری از ورزشکاران برای کاهش وزن خود گاهی اوقات رفتارهای تغذیه ای نامناسبی را در پیش می گیرند که باعث به وجود آمدن بی نظمی در برنامه تغذیه آن ها می شود. این رفتارهای تغذیه ای بر اثر رژیم گیری های ناصحیح برای رسیدن به وزن دلخواه گاه دلایل فردی و گاهی دلایل اجتماعی دارد. گاهی اوقات ورزشکار در فصل مسابقه دست به انجام رفتارهای نامناسب تغذیه ای می زند که روند اختلالات تغذیه ای را تشدید می کند.

برخی رفتارهای تغذیه ای نامناسب که موجب بروز اختلالات تغذیه ای می شوند عبارت اند از:

🔶 کاهش وزن از طریق پوشیدن لباس های پلاستیکی هنگام تمرین و یا سوناهای گرم بدون جایگزین کردن آب از دست رفته بدن.
🔶 استفاده از میلین ها
🔶 استفاده از مدر کننده ها
🔶 استفراغ کردن برای کاهش وزن
🔶 خودداری از نوشیدن آب
🔶 تمرین بیش از اندازه برای کاهش وزن.

این رفتارها و دیگر رفتارهای تغذیه ای نامناسب که برای کاهش وزن های سریع به کار گرفته می شود باعث بروز اختلالات تغذیه ای همچون بی اشتهایی و پر اشتهایی عصبی می شوند. اختلالات تغذیه ای در ورزشکارانی که در وزن های اختصاصی به رقابت می پردازند شیوع بیشتری دارد اما در افرادی که برای رسیدن به ترکیب بدنی مناسب نیز تمرین می کنند این اختلالات می تواند رخ دهد. افرادی که به صورت روانی در نخوردن بسیاری از غذاها افراط می کنند و تحت فشار های روانی برای کاهش وزن قرار دارند مستعد چنین اختلالاتی هستند.

🔰اختلالات تغذیه چه خطراتی را به دنبال دارد؟

مشکلاتی که اختلالات تغذیه ای می توانند برای فرد به وجود آورند شامل:

🔶 مشکلات گوارشی
🔶 خطرات قلبی عروقی
🔶 اختلالات هورمونی
🔶 مشکلات روانی و استرس
🔶 اختلالات قائدگی در خانم ها
🔶 خطر ابتلا به پوکی استخوان
🔶 اختلالات عصبی
🔶 افت عملکرد ورزشی

🔰چگونه از به وجود آمدن چنین اختلالاتی جلوگیری کنیم؟

عدم دانش تغذیه ای باعث می شود بسیاری از افراد خودسرانه با حذف کردن یکی از مواد غذایی از رژیم غذایی و یا دریافت ناکافی انرژی مورد نیاز روزانه مستعد چنین اختلالاتی شوند . به هیچ عنوان درشت مغذی ها و ریز مغذی ها نباید به صورت کامل از رژیم غذایی فرد حذف شوند بلکه باید با نسبت تعادل میان کالری دریافتی و میزان فعالیت روزانه فرد برنامه غذایی مناسبی طراحی شود. ترکیب غذایی مناسب و زمان بندی مصرف مواد غذایی همراه با سطح فعالیت و تمرین فرد از ویژگی ها و مواردی است که در یک برنامه تغذیه ای باید رعایت شود. هر کاهش وزنی باید به صورت تدریجی صورت گیرد و هر گونه کاهش وزن سریع و عجولانه ای برگشت پذیر بوده و فرد را در خطر چنین اختلالاتی قرار می دهد. اگر ورزشکار در وزن های اختصاصی به رقابت ورزشی می پردازد باید کاهش وزن خارج از فصل مسابقه و به صورت تدریجی صورت گیرد.

📌 Burke, L., & Deakin, V. (Eds.). (2000). Clinical sports nutrition (pp. 457-459). Beijing, Boston: McGraw-Hill.
📌Lanham-New, S. A., Stear, S., Shirreffs, S., & Collins, A. (Eds.). (2011). Sport and exercise nutrition (Vol. 8). John Wiley & Sons.
📌 Joy, E., Kussman, A., & Nattiv, A. (2016). 2016 update on eating disorders in athletes: A comprehensive narrative review with a focus on clinical assessment and management. Br J Sports Med, 50(3), 154-162.
به همت وحيد حسيني دانشجو ي كارشناسي ارشد فيزيولوژي ورزشي دانشگاه شهيد چمران اهواز

(Visited 139 times, 1 visits today)

درباره ی داود طاوسی

مربی و تئورسین بدنسازی مشاور تغذیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *